Brandblussers

Welk type brandblussers zijn er?

Er zijn ruwweg drie type brandblussers: poeder-, schuim- en koolzuursneeuwblussers.
Bij Upside-down zijn zowel de schuim-, als koolzuursneeuwblusser (beter bekend als CO2 blusser) te huur.

Wanneer gebruik je welke brandblusser?
Schuimblusser
Schuimblussers zijn vrijwel overal inzetbaar. De nevenschade die ontstaat bij gebruik is nihil en de ruimte kan snel weer in gebruik worden genomen. Schuimblussers zijn ook geschikt voor het blussen van, onder spanning staande, apparatuur. Het water/schuimmengsel wordt verneveld in zeer kleine druppels, waardoor de blusstraal niet elektrisch geleidend is.

Ons advies is deze te plaatsen bij: EHBO | beveiligingsruimte | horeca (food en non-food) | politie-, commandopost | lockers / garderobe | overige reguliere posities

Koolzuursneeuwblusser
Koolzuursneeuwblussers zijn beter bekend als CO2 blussers. Deze zijn geschikt voor het blussen van vloeistofbranden (brandklasse B) en branden in onder spanning staande apparatuur. Het grootste voordeel is dat de blusstof geen reststoffen achterlaat. CO2 wordt daarom onder meer toegepast bij hoogwaardige elektronische apparatuur waar niet geblust mag worden met op water gebaseerde blusstoffen, zoals sproeischuim.

Ons advies is deze te plaatsen bij: podia | regiedecks | pyro (vuurwerk) | aggregaten

 

Brandklasse
Brandklasse A
Vaste stoffen doorgaans van organische oorsprong die meestal onder gloeivorming verbranden. Onder andere hout, papier, stro, kunststoffen en kolen.

Brandklasse B
Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen. Onder andere olie, benzine, alcohol en vet.

Brandklasse C
Gassen, zoals propaan, butaan en aardgas.

Brandklasse D
Metalen, zoals magnesium, zirkonium, lithium, kalium en natrium.

Sinds enige tijd bestaat er ook brandklasse F, bedoeld voor vet branden van meer dan 5 kg. Deze kan je tegenkomen in bijvoorbeeld horecagelegenheden.

Kijk voor meer informatie op de website van de brandweer. Specifiek voor de evenementenbranche kan je een risico analyse doen via de Leidraad Veiligheid Publieksevenementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *